Reitze Smits studeerde in Utrecht orgel, improvisatie en compositie. Later volgde hij enige jaren muziekwetenschappen en behaalde een solodiploma voor klavecimbel aan het Haags conservatorium. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee prijzen. Met zijn ensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals, waarbij hij vooral succes boekte met zelf gemaakte “reconstructies” van orgelconcerten van Bach. In samenwerking met vocale solisten voerde hij cantates uit van Noordduitse barokcomponisten en Bach. Als dirigent leidde hij koren en orkesten in o.m. de Johannes Passie van Bach en het Requiem van Fauré.
Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca.
Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel. Momenteel is hij organist van de Grote Kerk in Vianen. Op CD-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Daarbij ontstonden diverse orgelbewerkingen van piano- en orkestwerken van met name Mendelssohn, die ook in druk zijn verschenen. Ook als componist is hij actief: Five light pieces, Distant Music en Toccata per ma esquerra, verschenen eveneens in druk.
In het jaar 2000 nam hij het initiatief tot de oprichting van “Festival voor de Wind”, waarvan hij sindsdien artistiek leider is. Dit festival combineert het orgel met andere podiumkunsten, waardoor het orgel in brede kring bekend wordt. In dat verband trad hij op met Dance Works Rotterdam in een succesvolle reeks concerten met dans op orgelmuziek van Bach en Milhaud.
In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.
(meer informatie op www.reitzesmits.nl)

portret1

Verschenen bij Valeur Ajoutée: