Biography

Author Picture

Arie Hoek

Arie Hoek studeerde de hoofdvakken koordirectie, kerkmuziek, orgel en klavecimbel. In 2003 werd hij aangesteld als cantor van de Sint Maarten in Zaltbommel, een functie die hij tot 2018 vervulde. Ook kreeg hij toen de opdracht in de Sint Maarten een jaarlijkse concertserie met vocale muziek te ontwikkelen. Daartoe initieerde hij de Stichting Maartenskerkmuziek en Cappella Sint Maarten, een regionaal projectkoor voor geschoolde zangers uit de wijde regio. Voor de zondagse eredienst schrijft hij maandelijks nieuwe muziek, zoals liedzettingen, antifonen, acclamaties en experimentele nieuwere vormen, echter altijd met betrekking tot zijn praktijk met cantorij en gemeente binnen de protestantse gemeente van de Sint Maarten.

Sinds 1989 is hij dirigent van het regionale projectkoor Carmina Amantes uit de Hoeksche Waard. Ook is hij dirigent van het Vocaal Ensemble En Chantant uit Brielle. Tevens is hij dirigent van Jongenskoor Rivierenland en Rijnmond. Met deze Jongenskoren werkte hij mee aan vele professionele producties, o.a. met Valery Gergiev, Jaap van Zweden, Yannick Nezet Seguin en Philip Herreweghe. Ook maakte met zijn jongenskoren concertreizen naar St. Petersburg, Praag, Berlijn, Leipzig, Dresden, Wenen, Mallorca, Rome, Parijs, Brussel, Baltimore (USA), Barcelona en Londen.

Voor de Noaber Foundation werkte hij in 2007 en 2008 mee aan de CD en Boek producties “Meesterlijk” en “Oud en Nieuw”. Vanaf 1994 is Arie Hoek docent kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium voor de vakken hymnologie, cantoraat en meerstemmige kerkmuziek.

De muziek van J.S. Bach is voor hem een voortdurende bron van inspiratie, die het meer dan waard is om door te geven aan jonge mensen. Speciaal voor leerlingen uit het basis onderwijs en voortgezet onderwijs ontwikkelde hij verschillende succesvolle educatie projecten over de muziek van J.S. Bach.