Biography

Author Picture

Rieteke Hölscher

De Nederlandse componiste en pianiste Rieteke Hölscher (1969) studeerde piano aan het Hilversums Conservatorium (klassiek en jazz) bij Frans van Dalen en Tine Schneider. Na haar afstuderen in 1992 volgde nog zes jaar zij solo-lessen bij concertpianist Rian de Waal en ontwikkelde ze zich als een veelzijdig musicus: ze is een veelgevraagd uitvoerend musicus en heeft een een bloeiende lespraktijk in de omgeving Hilversum. Ook is zij veelvuldig werkzaam als dirigente, koorrepetitor en kerkmusicus. Daarnaast was de belangstelling voor componeren altijd aanwezig: in 2011 startte ze met compositielessen, wat resulteerde in een studie compositie bij Caroline Ansink en Jeroen D´hoe aan het Utrechts Conservatorium in 2013, waar ze in 2016 haar masterdiploma behaalde. Ze volgde tijdens deze master ook jazz-piano bij Bert van den Brink en bijvak orgel bij Reitze Smits. In 2012 werd ze genomineerd voor de Compositieprijs van Muziek Centrum Nederland en was in 2015 finaliste bij de campagne Red de Fagot, in samenwerking met Bram van Sambeek, Gaudeamus en Grachtenfestival Amsterdam. In 2017 werd haar schets voor Robot Toy Piano geselecteerd tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, de premiere ervan vond in december van dat jaar plaats tijdens het Uncaged Toy Piano Festival in New York.

Haar muziek is best te omschrijven als emotioneel-communicatief, met veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen. Daarbij is haar muziek neo-tonaal, vertellend, vol kleur en met veel aandacht voor timbre en origineel gebruik van hedendaagse speltechnieken. Rieteke Hölscher heeft een sterke betrokkenheid bij het publiek en uitvoerders, zonder daarbij creatieve concessies te doen.

Haar oeuvre omvat solorepertoire en kamermuziek, en een aantal werken voor grotere bezetting, waaronder werken voor jeugdorkest. Hölscher schreef werken voor o.a. de Utrechtse Studenten Cantorij, pianist Marcel Worms en het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek, haar muziek wordt uitgevoerd in binnen-en buitenland en uitgegeven door Donemus Publishing.