Biography

Author Picture

Christiaan Ingelse

[:nl]Christiaan Ingelse studeerde orgel bij Piet van Egmond en aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek te Den Haag bij Adriaan Engels en Wim van Beek. Bij het behalen van zijn solistendiploma ontving hij de zilveren Fock-medaille en de Nicolai-prijs.
Hij bekroonde zijn studie met het behalen van de Prix d’ Exellence. Ter voorbereiding hiervan specialiseerde hij zich in de Barokmuziek bij Gustav Leonhardt en in Wenen aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst bij Herbert Tachezi.
Christiaan Ingelse was ruim 30 jaar hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda en daarbij in het laatste jaar ook stadsorganist van Gouda. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland.
Hij maakte vele CD’s, waaronder een integrale opname op dubbel CD van het “Dritter Theil der Clavier Übung “ van Johann Sebastian Bach.
Zijn nieuwste cd-productie is: “Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk”, waarop hij, naast het Moreau-orgel en het Leeflang koororgel, ook het kistorgel van Klop en het kabinetorgel van Mitterreither bespeelt.
Christiaan Ingelse is actief als componist van koraalbewerkingen voor orgel. Hij componeert in verschillende stijlen: barok, romantisch en gematigd modern. Veel van zijn composities zijn als bladmuziek uitgegeven bij o.a. Den Hertog, Willemsen, Boeijenga, en Spiritoso
Hij maakte twee CD’s met eigen psalmcomposities: Canticum Novum en Psalmen, bron van inspiratie.
Christiaan Ingelse schreef een, inmiddels veel gebruikte, zesdelige nieuwe lesmethode voor kerkorgel: Organo Pleno, en een driedelig supplement Organo Pleno + (uitgegeven bij Uitgeverij Willemsen).
Hij won in 2019 twee prijzen i.v.m. de door Orgelkids georganiseerde internationale compositiewedstrijd, namelijk een tweede prijs voor een orgelsolo voor het zgn. “Doe-orgel” en een tweede prijs voor een Bachbewerking voor het zelfde instrument.
Christiaan Ingelse werkte als redacteur en auteur mee aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist (Uitgave: Boekencentrum)
[:en]Christiaan Ingelse was born in 1948 in Haarlem, the Netherlands. He studied organ with Piet van Egmond and at the Royal Conservatory of Music in The Hague with Adriaan Engels and Wim van Beek. When he graduated for his solo diploma he was awarded the silver Fock Medal and the Nicolai Prize. He also won the Prix d’Excellence.
He specialised himself in the baroque-music with Gustav Leonardt and in Vienna at the Hochschule für Musik und darstellende Kunst with Herbert Tacchezi.
Christiaan Ingelse was for more than 30 years head organist of the Great or St. John’s Church in Gouda. In the last year of that period he recieved the honory title of City Organist of Gouda.
He is given Concerts in Holland and abroad.
He has made many CD’s including a complete recording on double CD of J. S. Bach’s “Dritter Theil der Clavier Übung”
His newest cd-production is: Christiaan Ingelse bespeelt de vier orgels van de Goudse Sint-Janskerk, where upon he is playing the four organs of the St. Johns-church of Gouda.
Christiaan Ingelse worked as editor and author on the “New Handbook for the Church Organist.”
Furthermore he is active as composer of chorale music. He has published several volumes of his compositions.
Two CD’s were brought out which Ingelse plays his own Psalm-compositions, “Canticum Novum” and “Psalmen, bron van inspiratie” (Psalms, source of inspiration).
Christiaan Ingelse wrote a complete, new teaching method for church organ titled: ”Organo Pleno”, published by Uitgererij Willemsen.[:]