Biography

Author Picture

Samuel de Lange jr.

Samuel de Lange jr. (Rotterdam, 22 oktober 1840 - Stuttgart, 7 juli 1911) was een Nederlands componist, conservatoriumdirecteur, organist, pianist, dirigent, organisator en muziekpedagoog. Zijn vader Samuel de Lange sr. en zijn iets jongere broer Daniël de Lange waren ook bekende musici.
Leven

Samuel de Lange jr. studeerde onder meer orgel bij Alexander Winterberger (leerling van Liszt) en piano bij Karol Mikuli (leerling van Chopin). Compositielessen volgde hij bij Johannes Verhulst en Berthold Damcke.

Zijn buitengewoon arbeidzame leven speelde zich af in vele verschillende landen en steden. Zo toerde hij in zijn tienerjaren als pianist met de beroemde cellovirtuoos Adrien François Servais en met zijn broer Daniël (eveneens cellist) door Oost-Europa. Tussen zijn 20ste en 23ste levensjaar (1860-1863) was hij pianodocent aan het conservatorium van Lemberg, het huidige Lvov (Oekraïne). Daarna keerde hij terug naar Rotterdam, maar al snel vertrok hij weer naar het buitenland. Achtereenvolgens woonde en werkte hij in Bazel, Parijs, Keulen en Den Haag om zich uiteindelijk te vestigen in Stuttgart, waar hij directeur werd van het conservatorium.

De Lange was bevriend met tal van beroemde componisten uit de tweede helft van de 19e eeuw, onder wie Johannes Brahms, Max Bruch en Max Reger. Hij droeg werken op aan bekende musici als Friedrich Grützmacher (1e celloconcert) en Hugo Becker (2e cellosonate), Charles–Marie Widor en Johannes Brahms.

De Lange toonde zich, evenals zijn broer Daniël, in tal van opzichten een pionier op muziekgebied. Zo was hij samen met zijn vader Samuel de Lange sr. nauw betrokken bij de oprichting van de Nederlandse Bachvereniging en voerde hij in zowel Keulen, Bazel als Stuttgart diverse onderwijshervormingen door. Ook gaf hij de première van het 1e pianoconcert van Brahms in Nederland.

Samuel de Lange jr. stierf op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Stuttgart.