Bert van Stam

De veelzijdige organist Bert van Stam (1989) begon al op jonge leeftijd muziek te maken. Toen hij 15 was, startte hij zijn studies op Codarts (Rotterdams Conservatorium). Zijn docenten waren o.a. Bernard Winsemius en Ben van Oosten (orgel) en Hayo Boerema (improvisatie). Hij studeerde ook kerkmuziek, continuo (orgel en klavecimbel) en muziektheorie. In 2013 rondde hij zijn masteropleiding met hoge cijfers af.
Van Stam werd in 2013 benoemd tot organist in de Opstandingskerk in Rotterdam. Hij won verschillende nationale en internationale prijzen, waaronder prijzen op het Internationaal César Franck Concours en de Sweelinck-Müllerprijs.
Bert van Stam is daarnaast actief als componist van orgel en kamermuziek, waarbij hij ook voorbij de grenzen van de klassieke muziek gaat. Zo componeerde hij een werk voor orgel en percussie gebaseerd op muziek van Radiohead, en speelde hij op zijn masterexamen een nieuw werk van Josue W. Amador, geïnspireerd op free jazz. Daarnaast onderscheidt hij zich door nieuwe concepten te ontwikkelen en nieuwe samenwerkingen te starten. Zo werkte hij samen met choreograaf Sjoerd Vreugdenhil voor een uitvoering van Bachs Passacaglia voor orgel en dans. Verder schrijft Van Stam ook over music.
Naast deze muzikale activiteiten heeft Bert aan de TU Delft gestudeerd, en werkt hij als ingenieur in de bouw.
Voor meer informatie, zie www.bertvanstam.org.

bert

Verschenen bij Valeur Ajoutée: